Nu verkrijgbaar bij de Selexyz Van Piere in Eindhoven

Moeders Gerechten
Afghaanse Traditionele Recepten


Op zaterdag 19 december van 14:00-16:00 wordt het boek Moeders Gerechten gepresenteerd in het Selexyz filiaal Van Piere in Eindhoven. Daarnaast kunt u een kijkje nemen in het vervolg (concept)boek. De heerlijke Afghaanse hapjes zullen op deze dag niet ontbreken.

Moeders Gerechten nu verkrijgbaar bij de Selexyz

Na de succesvolle boeken van Khalid Hosseini (De vliegeraar en Duizend Schitterende Zonnen), is het tijd voor een nieuw Afghaans boek, ‘Moeders Gerechten, Afghaanse traditionele recepten’. Het is een kookboek samen gesteld door mevrouw Parwin Zamani (voormalig ingenieur) en haar zoon Massoud Hassani (student aan de Design Academy Eindhoven). 

Dit kookboek maakt de verhalen van Khalid Hosseini compleet en het laat de culinaire en ambachtelijke kant van het land zien. De gerechten worden met liefde bereid en geserveerd in grote schalen op tafel gezet. Het laat de traditionele cultuur zien. Gezellig samenzijn en eten met de gehele familie. 

Bijna alle gerechten en recepten hebben hun eigen verhaal te vertellen. 
Afghanistan heeft een gemengde samenleving met verschillende rassen. De zijderoute is van grote invloed geweest op de diversiteit binnen Afghanistan. De Afghaanse keuken heeft invloeden van de Indiaanse, Chinese en zelfs de Italiaanse en Engelse keuken. Er zijn 18 verschillende nationaliteiten binnen Afghanistan. Ze zijn allemaal even groot en ze hebben hun eigen eetcultuur en tradities. Dit kookboek laat een deel van de traditionele familie recepten en gerechten zien. 

Interview Eindhovens Dagblad

Eerbetoon Afghaanse keuken

EINDHOVEN - Hij ziet het zelf als een poging om een andere kant van zijn land van herkomst te laten zien. Nederland, zijn nieuwe thuis, associeert Afghanistan na dertig jaar oorlog alleen nog met ellende. "Weinig mensen weten dat het een land is met een hele rijke cultuur, zeker op het gebied van eten. Dat wil ik graag laten zien."


Massoud Hassani (25) is student aan de Design Academy in Eindhoven. Hij maakte een kookboek met traditionele recepten uit zijn vaderland. Hassani baseerde de recepten op de kennis en kunde van zijn eigen moeder, Parwin Zamani. Elk gerecht heeft een betekenis. "Het is ook een eerbetoon aan mijn moeder."

Zij had in de jaren negentig de moed om de risico's te nemen die haar gezin een beter bestaan moesten bezorgen. Haar man, een voormalig hoogleraar en vooraanstaand bestuurder in Kabul, was door politiek geweld omgekomen. "Mijn moeder heeft mij meegegeven aan smokkelaars. Ik was toen vijftien jaar."

Na een barre reis van een jaar, met vele omwegen en gevaren, kwam Hassani in 1998 in Nederland terecht. Twee jaar later ontvluchtten ook zijn moeder, broer en twee zusjes Kabul, waar de fundamentalistische Taliban de macht had gegrepen.

Het duurde jaren voordat Massoud in het Nederlandse onderwijs zijn weg vond. Drie jaar geleden werd hij toegelaten tot de Design Academy. Bij de studierichting 'Activity' bedenkt hij industriële producten en concepten. "Maar ik wilde ook altijd al iets met eten doen. Het viel mij in Nederland op dat er veel buitenlands eten is. Chinees, Italiaans, maar wij vinden Afghaans eten gewoon veel lekkerder. Als mijn moeder voor vrienden had gekookt, hoorden we dat altijd. Omdat Afghanistan eeuwenlang op de zijderoute lag, is onze keuken heel gevarieerd, met invloeden uit China, India maar ook uit Italië."

Hassani besloot een boekje te maken, 'Moeders gerechten'. Bij elk recept staat ook een toelichting over de betekenis. Het boekje werd slechts in een oplage van honderd exemplaren gedrukt. Omdat de vraag veel groter bleek, is hij nu een veel omvangrijker boek over de Afghaanse keuken aan het maken. 

"Twee dingen neem ik daarbij als uitgangspunt. Elk recept vertelt iets over onze cultuur, het belang van maaltijden in de opvoeding en welk gerecht je wanneer eet. Daarnaast staat gezondheid centraal. Het moet met verse ingrediënten, liefst lokaal, gemaakt kunnen worden." 

Alles in de Afghaanse keuken draait om smaak, zegt Hassani. Rijst is niet zomaar rijst in Afghanistan. " De zoektocht naar de aroma's van de rijst beslaat een heel leven." Veel gerechten horen in Afghanistan bij speciale gelegenheden. Vis met jelabi (deegslierten die in siroop worden gedoopt) wordt met Afghaans nieuwjaar ('Nawros') gegeten. Net als samanak, een deeggerecht dat mannen kracht en potentie zou geven. "Bij de bereiding van samanak moet je uren roeren. Daar horen speciale liederen bij."

De gerechten die hij beschreef, worden deze hele week gereserveerd in het opleidingsrestaurant van ROC Eindhoven, De Witte Tafel in de Witte Dame. Aan het plafond hangt daar nu traditionele Afghaanse kleding. Iedereen kan er tot en met vrijdag tussen 17.00 en 21.00 uur terecht voor een Afghaans vijfgangenmenu. Morgen is er een speciaal feest, met Afghaanse amuses, cocktails, traditionele muziek en modeshow.

Voorwoord


Ik heb nagedacht over onze kinderen en toekomstige klein-kinderen die in Europa geboren zullen worden. Voor hen wil ik iets van onze 

traditionele eetcultuur overdragen. Daarom heb ik een Afghaans

 kookboek samengesteld met traditionele recepten. 


Dit boek is niet alleen bedoeld voor onze Afghaanse kinderen maar ook voor Nederlanders die onze recepten willen proberen en iets willen weten over onze eetcultuur. Tot op dit moment horen mensen al 30 jaar lang over de oorlog in ons land en weten ze zo goed als niets over onze oude en heerlijke recepten en eetcultuur die niet verdwenen is door de jarenlange oorlog.


Bij ons is  het gebruikelijk dat alle mensen samen eten. De eettafel en het gezamenlijk eten is in ons land heel belangrijk. Wij brengen eten op grote schalen op de eettafel en alle mensen zitten er omheen en scheppen het eten op hun eigen bord op zoals een buffet. Ook alle kinderen zitten mee aan tafel. Degene die de maaltijd binnenbrengt zegt:  ‘ bevar ma jin, esh te haaie  gub’  dat betekent ‘alsjeblieft en eet smakelijk’


Het is de tijd dat kinderen veel leren van hun ouders en andere 

familieleden zoals respect voor ouderen en manieren van eten. Zij leren er de gewoontes van het land. Iedereen wacht met eten totdat de oudste begint met eten en daarna mogen de anderen en 

de kinderen het eten opscheppen en gaan eten. Tijdens het eten is het een gezellig samenzijn waar iedereen met elkaar praat. Na het eten zeggen de oudsten: ‘goda ja sjukker’ ofwel  God zij dank voor deze  lekkere maaltijd’ en brengen de twee handen open bij elkaar naar het gezicht . Daarna mag iedereen opstaan.


Parwin Zamani

Inleiding

Gezond eten is een van de belangrijkste activiteiten in onze samenleving. We houden erg veel van lekker en gezond eten. De laatste tijd is het zelfs een trend geworden om zelf te koken en eten te bereiden. Meestal wil je weten wat je precies eet en hoe het gemaakt wordt. Ook is het belangrijk dat je weet waar het vandaan komt. Zijn het lokale ingrediënten of hebben ze al rond de wereld gereisd. Het meeste voedsel is verpakt. Dat betekent dat ze een houdbaarheids datum hebben. Het moet snel gegeten worden anders wordt het weer weggegooid. Veel van wat we tegenwoordig eten is industrieel gefabriceerd. Uiteindelijk komt het in mooie verpakkingen, die erg verleidelijk en makkelijk zijn. In dit boek we willen de nadruk leggen op gezond, puur en ambachtelijk eten. Hoe je het moet maken, voorbereiden en waar je de beste ingrediënten kan kopen. Het mooiste is natuurlijk als alle ingrediënten uit je eigen tuin komen.

Massoud Hassani

dinsdag 15 december 2009
Op zaterdag 19 december van 14:00-16:00 wordt het boek Moeders Gerechten gepresenteerd in het Selexyz filiaal Van Piere in Eindhoven. Daarnaast kunt u een kijkje nemen in het vervolg (concept)boek. De heerlijke Afghaanse hapjes zullen op deze dag niet ontbreken.

Geen opmerkingen:

Project met de restaurant De Witte Tafel

Afgnaans vijf gangen menu bij de Witte Tafel


Afghaanse
week
Dineren in de Witte Tafel | Ma 23 mrt - 
vr 27 mrt


Het restaurant De Witte Tafel kookt een week lang gerechten uit het boek 'Moeders Gerechten'. De week van 23 T/M 27 MAART 2009 zal in het teken staan van Afghanistan. Er wordt bijna iedere dag live muziek gespeeld door bekende Afghaanse en Nederlandse artiesten.


Op donderdag 26 maart is er een feest met lekkere amuses, een modeshow met traditionele kleding en een muzikaal optreden. Op deze avond zullen mevrouw Parwin Zamani en Massoud Hassani het nieuwe kookboek 'Moeders Gerechten' presenteren.


Alle ingrediënten voor dit project worden lokaal ingekocht. Alles is

dus vers en smaakvol. Elke dag serveren wij vijf gangen menu’s.

Dit mag u niet missen!


Eshtya-he-khoeb (eet smakelijk)!